Wij maken storytelling zichtbaar

Video storytelling: moet ik hier als bedrijf mee beginnen?

Storytelling is een woord dat je steeds vaker hoort, maar video storytelling is nog redelijk nieuw. In een storytelling video draait het om het verhaal. Mensen verkiezen video ruim boven het lezen van een lange blog. Video maakt het eenvoudig voor de kijker om zich te herkennen in de karakters, wat zorgt voor een enorme betrokkenheid bij de doelgroep. Om deze reden is video storytelling ook uitermate geschikt voor bedrijven. Video’s waarin storytelling is toegepast zijn een zeer geschikte manier voor het vertellen van bedrijfsverhalen. Het is niet bedoeld als reclame. De bedoeling van storytelling is om de kijker duidelijk te maken waarom jouw bedrijf, product of dienst past bij hen. Maar hoe kan je dit nu toepassen als bedrijf? Wij vertellen je er alles over in deze blog.

Wat is video storytelling

Bij video storytelling worden verhalen verteld in de vorm van een video, waarbij er betrokkenheid wordt gecreëerd bij de doelgroep. Verhalen helpen de doelgroep om dingen te begrijpen, ze inspireren hen of ze motiveren hen om actie te ondernemen. Een goed verhaal moet inhoudelijk sterk zijn én aantrekkelijk worden verteld. Pas dan ontstaat een sterke connectie met de doelgroep.
Met behulp van video storytelling kan jij je bedrijf een positieve boost geven. Wat je uitdraagt als bedrijf kan je op verschillende manieren vertellen en uitstralen. Maar door dit in videovorm te doen, vertel je met behulp van beelden het verhaal over het bedrijf, product of dienst, waardoor deze tot leven wordt gebracht voor de doelgroep.

Waarom als bedrijf video storytelling inzetten

Platte, commerciële uitingen zijn steeds minder effectief. Mensen worden tegenwoordig overspoeld met marketinguitingen. Alleen door een boodschap authentiek en geloofwaardig te maken, wordt de emotie van de ontvanger geraakt. Ze verwachten een goed verhaal over waarom je doet wat je doet en dat vertaalt naar wat een bedrijf of product voor hen kan betekenen.

Video storytelling biedt de kans om het imago dichterbij de identiteit van een bedrijf te brengen, omdat met video storytelling, het verhaal van jouw bedrijf, product of dienst daadwerkelijk tot leven wordt gebracht. Daarnaast is video heel geschikt om ervaringen, sferen en gevoelens over te brengen aan de doelgroep.

Waar bestaat een goed verhaal uit?

Een goed verhaal is persoonlijk en authentiek. Ze hebben één duidelijke boodschap, staan op zichzelf en hebben een begin, een midden en een einde. Naast deze eigenschappen, bevat een goed verhaal ook de volgende onderdelen:

  • Er is sprake van een bepaalde setting waarin het verhaal zich afspeelt
  • Er zijn één of meerdere karakters waar de doelgroep zich in kan vinden
  • Meestal is er sprake van een conflict, die leidt tot een actie
  • Is er sprake van een verhaallijn, er gebeurd iets dat ergens toe leidt. Er zit dus ontwikkeling in het verhaal.
  • Er wordt gerefereerd naar universele thema’s waar de doelgroep emotie bij voelt, zoals geluk, angst, trots, liefde enz.

 

Een storytelling video hoeft niet lang te duren. Of een video nou 20 minuten of 20 seconden duurt, zolang de boodschap van het verhaal maar over gebracht wordt aan de kijker. Vaak is er een soort van serie gemaakt van meerdere afleveringen, die allemaal draaien om hetzelfde thema of product/dienst. Dit om zo de doelgroep te blijven bereiken.

Aan de slag met video storytelling

Voor het maken van storytelling video’s heb je niet veel nodig. Wel heb je in de eerste plaats een hoop creativiteit en verbeeldingskracht nodig om een goede en aantrekkelijke video te kunnen maken. Vind je dit lastig of ben  je zelf niet zo creatief? Schakel dan een professional in om je te ondersteunen bij het maken van deze video’s. Zij weten precies hoe zij het verhaal van jouw bedrijf in beeld moeten brengen.

Wil je het wel zelf gaan doen? Bedenk dan allereerst een aantal visuele aanknopingspunten om het verhaal beter over te kunnen brengen aan de kijker. Bekijk vervolgens hoe je de onderdelen voor een goed verhaal kunt inzetten om betrokkenheid te creëren bij de doelgroep.

Wij van Eventvisie hebben een handige checklist samengesteld met punten die je kunt gebruiken bij de voorbereiden en het maken van de storytelling video’s. Zorg dat je deze punten kunt afvinken met jouw storytelling video’s en je hebt beslist een sterke video die zorgt voor betrokkenheid van de doelgroep:

  • Goede voorbereiding. Bedenk van te voren eerst het verhaal dat je in de video’s wilt vertellen. Wat wil je dat de kijker doet? Wat wil je dat de kijker komt te weten en hoe moet hij zich voelen? Stel jezelf deze vragen om de boodschap zo duidelijk mogelijk over te kunnen brengen.
  • Apparatuur. Zorg dat je beschikt over een goede camera en geluidsapparatuur. Daarnaast heb je een programma nodig waarin je de video’s kunt bewerken. Als bedrijf wil je natuurlijk graag professionele video’s delen met de doelgroep, dus zorg voor goede apparatuur.
  • Goed verhaal. De sterkste verhalen hebben een duidelijke boodschap. Dit is essentieel voor storytelling video’s. Het verhaal moet inhoudelijk sterk zijn én aantrekkelijk verteld worden, dan ontstaat een sterke connectie met de doelgroep.
  • Zo min mogelijk tekst. Verhalen worden niet alleen verteld met woorden. Zeker bij storytelling video’s hoeft dit niet. Laat andere elementen de hoofdrol spelen, maar zorg wel dat de boodschap over gebracht wordt. Indrukwekkende shots en mooie muziek kunnen ook de boodschap overbrengen. Kijk wat jouw verhaal nodig heeft en maak dan je keuze.
  • Herinnering. Een video hoeft niet mega duur geproduceerd te zijn om een sterke boodschap over te kunnen brengen aan de kijker. Het belangrijkste is dat je iets teweeg brengt bij de kijker. Zodat ze jouw bedrijf of product blijven onthouden.

 

Eventvisie maakt jouw storytelling video zichtbaar

Wil jij graag beginnen met het produceren van storytelling video’s, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of wil je liever hulp van een professional tijdens het bedenken van een sterk verhaal en het filmen van de video’s? dankzij de meer dan twintig jaar ervaring die Eventvisie heeft, weten wij als geen ander hoe wij jouw doelgroep moeten bereiken met storytelling video’s die impact hebben en betrokkenheid creëren bij de doelgroep. Wij ondersteunen jou in het gehele proces. Van het bedenken van een sterke boodschap tot het filmen van de video’s en ten slotte bij het verspreiden van deze video’s op de verschillende kanalen.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.